banner Boek

Wij hebben een lezing geselecteerd die inspiratie en inzichten biedt voor verbindend (vrijwilligers)werk. Een lezing is te boeken vanaf 25 personen. 

Lezing: Is echt gesprek nog wel mogelijk?

In deze lezing hoort u over de het vasthouden van aandacht in een drukke tijd en worden de basisregels van een dialoog besproken.

Er woedt een oorlog om onze aandacht! Dit is een uitspraak van de filosoof Hans Schnitzler. Hij maakt zich grote zorgen over de macht van de grote tech bedrijven (whatsapp, google, X, tiktok, youtube…) om onze aandacht vast te houden. Alle sociale media, alle apparaten vagen continu onze aandacht. Bij elk berichtje piept onze telefoon. We raken langzaam maar zeker gewend aan de hele korte berichtjes en gesprekken. Onze aandacht dwaalt al snel af. Is een goed verdiepend gesprek met elkaar nog wel mogelijk?

Ja, dat is mogelijk maar je moet er wel dingen voor laten, en er lessen over leren. Belangrijk is dan je weet wat je eigenlijk doet met je antwoorden en reacties. We staan even stil bij de basisregels van persoonlijke communicatie. Zo verpakken wij bijvoorbeeld meningen heel vaak in een vraag. Dat is dus geen echte vraag. Zo zijn er ook veel dooddoeners die elk echt gesprek met een uitwisseling van gedachtes onmogelijk maken. In het oude Griekenland leerde Socrates al hoe je een nuttige verdiepende dialoog kunt hebben. Vooral door de juiste vragen te stellen. In deze inleiding gaan we een aantal basisregels van een dialoog bespreken. We gaan stimulerende reacties, maar ook de dooddoeners bespreken.

Spreker: Dr. Toon Voorham promoveerde in de sociologie en was lector Publieke Gezondheidszorg aan de Hogeschool Rotterdam. Nu zet hij zich in als secretaris van Luistergoud.

 

Lezing aanvragen

Wilt u een lezing op uw locatie? Bijvoorbeeld tijdens een personeelsbijeenkomst of vrijwilligersdag? Onze sprekers geven hun lezing voor groepen v.a. 25 personen. Neem voor meer informatie contact op.

"Ik heb het onderscheid geleerd tussen probleemgericht en persoonsgericht vragen stellen. Nu ben ik mij ervan bewust hoe waardevol een luisterend oor kan zijn voor de ander."

José, deelnemer workshop vrijwilligerswerk Gouda