Nieuw jaarthema: 'Doodgewoon luisteren'

Om de recente Sire-campagne ‘De dood, praat erover’ handen en voeten te geven, ontwikkelde Stichting Luistergoud een workshop voor vrijwilligers waarvan non-profit organisaties gratis gebruik van kunnen maken. In deze workshop leren de deelnemers de dood bespreekbaar te maken en hoe ze daarover een helpend gesprek kunnen voeren. 

De dood is een onderdeel van ons leven. Toch praat ruim 41% van de Nederlanders nooit over de dood en 54% van de mensen geeft aan niet genoeg gesproken te hebben over dood met iemand die er nu niet meer is. Doordat er niet over de dood en de uitvaartwensen wordt gesproken, is het afscheid van een dierbare vaak onvolledig. Hierdoor is er na een overlijden meer verdriet en zal het rouwproces bemoeilijkt worden. Dit blijkt uit onderzoek van van Sire, uitgevoerd in de periode van 25 tot en met 30 januari 2022. 

Workshop ‘Doodgewoon luisteren’
Met het aanbieden van de workshop ‘Doodgewoon luisteren’ wil Luistergoud een praktische bijdragen leveren aan de belangrijke oproep van Sire. Een gesprek over de dood verbindt mensen, helpt bij rouwverwerking en geeft rust, wat weer de kwaliteit van ons leven verbetert. Deelnemers krijgen in de bijeenkomst geen trucs aangeboden, wel de ervaring dat het juist waardevol is om samen bij de dood stil te staan en hoe een luisterend oor daarin van betekenis is.

Vrijwilligersorganisaties kunnen hier meer informatie vinden en zich aanmelden voor een gratis workshops op locatie.