Luisteren met uitdaging

We oefenen met een nieuwe uitdaging: luisteren naar grenzen en betekenis.


Doodgewoon luisteren

Luisteren naar angst, rouw en verlies rondom de dood, waarom is dit zo belangrijk? 41% van de Nederlanders praat nooit over de dood en 54% van de mensen geeft aan niet genoeg gesproken te hebben over dood met iemand die er nu niet meer is. Hierdoor is er na een overlijden meer verdriet en wordt het rouwproces bemoeilijkt. Dit blijkt uit onderzoek van van Sire, uitgevoerd in de periode van 25 tot en met 30 januari 2022. Deze workshop kan een begin zijn om hier verandering in te brengen. 

Luisteren is een vaardigheid, die begint met je vermogen om te ontvangen. Daarom start deze workshop met het verkennen van onze eigen ontvankelijkheid voor de dood om van daaruit te onderzoeken wat troost kan bieden én hoe deze er uit kan zien. Je krijgt in deze bijeenkomst geen trucs aangeboden. Je krijgt wel een bijeenkomst waar inzicht ontstaat om een vervolgstap te kunnen zetten.

Aan de orde komen:

  • Ervaringen met en emoties over dood
  • Uithouden van het niet-weten
  • Dooddoeners en ruimtegevers

Halt! Tot zover.

Hoe bescherm je jezelf en houd je plezier in het luisteren?

In gesprekken kun je je soms aangevallen voelen, gebruikt of onheus bejegend. Er worden zinnen gezegd of dingen gedaan, die jou geen goed doen en vaak je energie doen wegzakken. Met andere woorden: er wordt over je grens gegaan. Grenzen stellen gaat over assertiviteit en wederzijds respect.

Aan de orde komen:

  • Definiëren van grenzen;
  • Herkennen en erkennen van grenzen;
  • Uitspreken en beschermen van grenzen.

Verdiepend luisteren 

Hoe kun je verschillende verhaallagen in een gesprek ontdekken?

Een verhaal gaat verder dan alleen de feiten. Ook emoties en gedachten bij de situatie spelen in een verhaal een rol. Net als de betekenis die de persoon eraan geeft. En het raakt ook aan de waarden die voor de ander van belang zijn. Deze vier lagen in een gesprek kunnen aangeboord worden. Na deze workshop ben je je er nog meer van bewust dat je vragen moet stellen om een ander te begrijpen.

Aan de orde komen:

  • Zelfervaring van het gelaagde gesprek;
  • Resoneren van waarden in een gesprek; 
  • Ontdekken van welke vragen wat oproepen.

Een gesprek met waarde(n)

Waar ligt jouw invloed voor een waardevol gesprek?

Hoe blijf je verbindend in gesprek, ook als waarden botsen? Soms merk je tijdens een gesprek dat jouw waarden en die van je gesprekspartner verschillen. Ook je eigen waarden kunnen botsen. Je mening geven en niet willen kwetsen bijvoorbeeld. Of je behoefte aan vrijheid én om je te verbinden. Of harmonie en eerlijkheid.

In deze workshop oefen je om met de ander én met jezelf in contact te blijven, ook bij conflicterende waarden. 

Aan de orde komen:

  • Het verschil tussen waarden en normen;
  • Ontdekken van verschillende waarden;
  • Besef van invloed.

Wilt u een workshop voor uw vrijwilligers reserveren?

  • De workshops worden als fysieke bijeenkomst maar ook in een Zoom-variant aangeboden;
  • De workshop kunt u voor 3 of 6 uur reserveren;
  • Het minimum aantal deelnemers is 8 en het maximum 12 mensen per workshop.

Deze workshops worden gratis aangeboden, maar zijn niet zonder kosten. Daarom vragen wij u serieus om te gaan met het aantal deelnemers dat per groep is vereist. Waarom de workshops gratis worden aangeboden leest u hier.

Wilt u meer informatie over de workshops of heeft u specifieke wensen? Neem dan contact met ons op. 

 Bekijk hier ons complete aanbod 'Workshops op locatie'

"Ik heb het onderscheid geleerd tussen probleemgericht en persoonsgericht vragen stellen. Nu ben ik mij ervan bewust hoe waardevol een luisterend oor kan zijn voor de ander."

José, deelnemer workshop vrijwilligerswerk Gouda