Spelenderwijs luisteren

Door het uitspelen van (lastige) gesprekken ontdekken we nieuwe luistermogelijkheden.

Stop met redden, ga helpen!

We spelen samen met de reddersdriehoek, de escaperoom aller tijden

Loopt een gesprek niet helemaal lekker, dan is de kans groot dat je in de reddersdriehoek (Transactionele Analyse) bent beland. Dit gebeurt overal, op je (vrijwilligers)werk, thuis of aan de kassa in de supermarkt. Ons dagelijks leven zit er vol mee.


Binnen de redders- of dramadriehoek zijn de rollen helder: er is een slachtoffer, een aanklager en een redder. De rol van de één drukt de ander in een andere positie. Slachtoffergedrag roept reddergedrag op. De aanklager maakt van de ander een slachtoffer. En zo wisselen de rollen oneindig door. Dit is geen gezond communicatiepatroon en in deze workshop krijg je inzicht in hoe dit model werkt en hoe je tot een ander en gezond model kunt komen: de potentiedriehoek.

Aan de orde komen:
- Het verschil tussen redden en helpen;
- De verschillende rollen (redder, aanklager, slachtoffer) die relaties doen vastlopen;
- De potentiedriehoek;
- Wat nodig is om effectief te kunnen helpen.

In de huid van onze gesprekken

Luisteren kun je zien
 
Luisteren doe je met je oren. Of toch meer met je hoofd? Of je hart? Luister je in nabijheid of toch meer op afstand? Luister je vooral verbaal, of meer non-verbaal? Klopt het spreekwoord c'est le ton qui fait la musique? En wat doet die toon dan concreet? We spelen het zichtbaar uit.

In deze workshop onderzoeken we met behulp van dramatechnieken (Moreno) de antwoorden op bovenstaande vragen en zoeken we naar nieuwe mogelijkheden om een nog betere luisteraar te worden.

Aan de orde komen:
- Jouw (lastige) gesprekken;
- Cirkel van invloed;
- Weerstand en acceptatie;
- Verwachtingen en oordelen.

Wat gebeurt hier?

Inspelen op gedragsniveau


Met behulp van de Cirkel van Leary (de relatieroos) kijken we terug op gesprekken. Wat was het gedrag daar? Wat was de onderlinge relatie van de gesprekspartners? Wat gebeurde er nu precies? En… kan het ook anders? Met kennis van dit interactiemodel kun jij straks het communicatieverloop analyseren.

Na deze bijeenkomst kun je beter begrijpen wat er gebeurt in een relatie. Door dit inzicht kun je het gedrag van de ander én van jezelf beter begrijpen en kun je beter inspelen op het gedragsniveau. Zo kun je bijdragen aan verbetering van de communicatie met een ander.

In deze workshop krijg je handvatten voor een nieuw en andersoortig gesprek. We spelen én onderzoeken gesprekken met bijvoorbeeld die dominante buurman, dat passieve maatje of je opstandige puber. Je leert hier weer op een frisse manier naar je eigen gedrag te kijken.

Aan de orde komen:
- Communicatie typologieën;
- Wat is aanvullend gedrag?
- Wat is spiegelbeeldig gedrag?
- Jouw uitdagingen voor morgen.

 

Wilt u een workshop voor uw vrijwilligers reserveren?

- De workshop kunt u voor 3 of 6 uur reserveren;
- Het minimum aantal deelnemers is 8 en het maximum 12 mensen per workshop;
- U kunt maximaal vier activiteiten per jaar bij Luistergoud reserveren (inclusief een lezing).
- U kunt per jaar max. vier activiteiten per initiatief/organisatie reserveren. Daaronder valt ook de lezing op locatie

Deze workshops worden gratis aangeboden, maar zijn niet zonder kosten. Daarom vragen wij u serieus om te gaan met het aantal deelnemers dat per groep is vereist. Waarom de workshops gratis worden aangeboden leest u hier.

Wilt u meer informatie over de workshops of heeft u specifieke wensen? Neem dan contact met ons op. 

Lees ook het blog 'Uitnodigend luisteren' over luisteren als omgangsvorm.